Escola Garbí Pere Verges

XV Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials

PEDAGOGIA OCASIONAL A SECUNDÀRIA

Resum

La formació de l’alumnat per a una ciutadania democràtica és una de les idees bàsiques del nostre projecte pedagògic. “Es tracta de preparar persones que sàpiguen pensar i gestionar les situacions que l’envolten” (PPF Pere Vergés, 2010), i això no es pot fer aïllats de l’entorn social, polític i econòmic del nostre país. Per aquest motiu, quan van esclatar la primera onada de detencions a polítics catalans, vam activar el que anomenen pedagogia ocasional. Calia ajudar a aquest alumnat a desenvolupar la que serà una de les eines més fonamentals per a la vida en democràcia com és la formació del seu pensament crític, i a gestionar el que en educació entenem com a llibertat, que és la capacitat de pensar per un mateix i decidir (Benejam, 2014). Així doncs, a petició de l’alumnat, vam idear tota una sèrie d’activitats que ens ajudessin a encarar el tema de la manera més imparcial possible. Primer de tot vam reflexionar sobre què és el pensament crític i quins són alguns dels seus indicadors; després vam recórrer a l’anàlisi de documents supranacionals com la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà i vam escoltar veus d’entitats suprapolítiques com Amnistia Internacional; a continuació vam analitzar les portades de premsa tant estrangera com nacional, investigant qui hi ha al darrera de cadascuna d’elles, les intencionalitats, els buits i les invisibilitats; posteriorment vam debatre a classe i finalment, els alumnes van consensuar i elaborar un manifest, que ha quedat publicat al Web de l’escola.

XV Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials from FUNDACIÓ ESCOLES GARBÍ

Autors

Sergi Fioravanti, Cap d’Estudis de Secundària de l’Escola Garbí Pere Vergés Esplugues
Àlex López-Duran López, Coordinador de Secundària de l’Escola Garbí Pere Vergés Esplugues
Montserrat Yuste, professora d’educació secundària de l’Escola Garbí Pere Vergés Esplugues.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES

Benejam, P. (2014). Quina educació volem?. Barcelona: Rosa Sensat.

Pagès, J. (1997). La formación del pensamiento social. Dins Enseñar y aprender ciencias sociales, geografía e historia en la educación secundaria (pp. 151–168). Barcelona: ICE Universitat de Barcelona.

VVAA (2010). Projecte Pedagògic Fundació Escoles Garbí. Educaweb

Casas, M., Barceló, V., Bosch, D., Canals, R., Domènech, A., Freixenet, D., Gonzàlez, N. & Oriol, M. (2005). Ensenyar a parlar i a escriure ciències socials. Barcelona: Rosa Sensat.