Escola Garbí Pere Verges Esplugues
Visita guiada al MNAC
El dimecres 20 de març els alumnes d’Història de l’art de 2n de batxillerat i els d’Història i fonaments de les arts de 1r i 2n de batxillerat artístic vam fer una visita intensa a la col.lecció d’art del Museu Nacional d’Art de Catalunya.
Aquesta sortida és especialment significativa perquè representa una gran oportunitat per a contemplar i poder dialogar davant d’obres originals importants de la història de l’art català. Algunes d’aquestes obres formen part de la selecció d’obres del temari de la matèria d’Història de l’art a l’examen de Selectivitat.
En el treball quotidià que fem a l’escola, visualitzem les imatges a través d’impressions en paper i de fotografies digitals a les pantalles dels Ipads, ordinadors, telèfons i de la pantalla gran que tenim a la classe. Però tot són imatges d’imatges i no originals. Ser físicament davant de l’obra original possibilita copsar allò que Walter Benjamin va anomenar “aura” i que la reproducció tècnica elimina perquè la descontextualitza. Per començar, veiem la imatge a la seva mida real i n’apreciem la seva materialitat. També podem apreciar, sense alteracions introduïdes per la fotografia i/o la impressió, la veritable harmonia cromática que l’autor va decidir. Finalment, hi ha quelcom inefable, energètic, que la proximitat de l’objecte artístic transmet i que és insubstituïble.
Els alumnes de 1r estem treballant els fonaments del llenguatge artístic de la Prehistòria fins als inicis del segle XIX. És un període de temps molt extens amb una gran riquesa d’opcions creatives. Al MNAC tenim la immensa sort de poder veure obres cabdals dels diversos estils medievals i també obres significatives de l’art modern (Renaixement i Barroc). Aquesta visita ens permet, quasi a final de curs, utilitzar tots els intruments conceptuals d’anàlisi i d’interpretació treballats fins ara fent una mena de “resum” sintètic tot passejant per les sales del museu.
Els alumnes de 2n ens hem centrat en l’art contemporani dels segles XIX i XX. Hem convertit la visita en una mena de “joc” en què la contemplació lliure de les obres exposades es barreja amb estones de debat tot destacant aquells aspectes que hem trobat significatius. De la mateixa manera que a 1r, també aquest agradable passeig ha servit per afermar continguts i competències per a la lectura de l’art.