Escola Garbí Pere Verges Esplugues

Una excursió de Quatre Gats

La sortida, organitzada amb il·lusió per la Sra. Gemma Marí, tenia per objectiu il·lustrar tot allò que estàvem explicant a classe: el Pla Cerdà, el modernisme arquitectònic i cultural i els moviments higienistes integrats dins el mateix modernisme. La sortida ha estat per sobre de tot didàctica, i hem après un munt de coses que, encara que són molt interessants, ens poden entrar a l’examen final.

La nostra primera parada ha estat al local Quatre Gats, famós lloc de trobada dels modernistes de l’època on anaven, per dir-ho suaument, a experimentar i treure suc als seus dots artístics. Minuts després ja érem al Palau de la Música catalana, amb una façana exemplar del modernisme arquitectònic. Per desgràcia només hem pogut entrar fins a la cafeteria del mateix teatre però no a la sala principal. Tanmateix, la nostra professora ens ha explicat les característiques de la façana i l’interior amb detall. Sortint per Via Laietana (on també ens ha explicat tot l’enderrocament del carrer) hem enfilat cap a Passeig de Gràcia, el bulevard de Barcelona. Teníem una visita programada a dos quarts d’onze a la Casa Ametller, i, tot haver-hi anat xino-xano, hem arribat amb temps que hem aprofitat per a tenir una conversa intel·lectual sobre els corrents del modernisme barceloní.

La visita a la Casa Ametller ha estat molt formativa i entretinguda. Només començar, ens han fet posar uns peücs, ja que el terra de l’habitatge és original, com la resta d’elements del lloc. Ens hem anat passejant per les habitacions alhora que una guia ens anava, valgui la redundància, guiant i explicant coses sobre la casa i la seva història. Després de més o menys tres quarts d’hora, hem baixat a la botiga i bar de la mateixa marca Ametller on, en un capritx de dolç, ens hem comprat unes xocolates desfetes per esmorzar. Ens hem assegut en un dels bancs-fanal de Passeig de Gràcia per no desentonar amb la tònica de la sortida.

Un cop hem acabat i amb la panxa plena, hem agafat al metro fins a l’Hospital de Sant Pau, on ens esperava la segona i última visita guiada del dia. Aquest ha estat per nosaltres el millor moment de la sortida. La visita ha estat fantàstica, i recomanem amb entusiasme als lectors que la facin. Hem visitat tres pavellons (un dels quals el de cirurgia) i l’edifici administratiu passant pels passadissos subterranis. Ens ha semblat tot extremadament enginyós i ens ha sorprès com l’arquitecte Domènech i Montaner va aprofitar tots els recursos que tenia per crear espais amb llum, ventilació i higiènics.

Finalment, ens hem dirigit a l’última parada del dia, la Basílica de la Sagrada Família. Hem baixat pel Passeig Gaudí i ens hem assegut en uns bancs d’un dels parcs que envolten la basílica per a gaudir del nostre dinar, que alguns s’havien portat de casa i que d’altres han comprat per endur-se. Hem mantingut una conversa animada i distesa on han abundat els riures a mitja veu per les “poses” que feien els turistes en sortir a les fotos. Després d’una estona de descans, la nostra professora ens ha explicat la història de la Sagrada Família i els seus elements de la façana tot mentre donàvem una volta al llarg de l’edifici emblemàtic.

Fins aquí ha durat aquesta excursió magnífica que ens ha agradat a tots i que, per sobre de tot, ens ha ajudat a entendre millor tot el temari impartit a classe. Esperem amb candeletes la següent sortida que desitgem que sigui ben aviat.

“En memòria d’en Nacho Dualde”


Sortida Barcelona Modernista – Batx1 de comunicaciogpv