Escola Garbí Pere Verges Esplugues

Sortida a Roma

Dijous 6 de febrer, els alumnes d’art de 2n de Batxillerat de les escoles de Badalona i d’Esplugues vam fer una sortida molt especial. Vam fer una magnífica passejada de 16 km per la ciutat de Roma! I tot en un sol dia!

Ja fa més de 12 anys que les escoles de la Fundació Pere Vergès organitzem aquesta activitat tan bonica. Es una gran oportunitat per a consolidar de manera vivencial molts dels aprenentatges que hem fet al llarg de 1r i 2n de batxillerat en les matèries d’Història de l’art i d’Història i fonaments de les arts. En un sol dia viatgem en el temps i en l’espai i ens endinsem en els universos del Barroc de Caravaggio, Bernini i Borromini, en el Renaixement de Miquel Angel, el Manierisme de Giacomo della Porta i Maderno així com en el de l’antiga Roma republicana i imperial.

Així com els guanyadors del Premi de Roma de l’Acadèmia de Belles arts de París viatjaven a la ciutat eterna per aprendre el llenguatge dels clàssics, nosaltres vam també visitar els seus tresors amb la ment i la sensibilitat ben oberts, no per a construir un nou academicisme, sinó per tractar d’entendre les idees d’aquells creadors i els recursos en l’ús del llenguatge visual per a fer-les visibles.
Des de la voluntat de fer creïble l’espiritualitat intensament mística dels artistes barrocs, mitjançant una escenificació corpòria de l’excitació de l’ànima, a la colossal estabilitat de la mare Roma gràcies al pare protector del poble romà: l’emperador.

Havent dormit poc i molt cansats però feliços, tornem amb una barreja d’emocions i d’idees. Cada moment històric ha trobat i troba la seva manera d’explicar-se a si mateix. Avui tenim la sort de poder llegir els moments passats. Desitgem que també nosaltres tinguem la inspiració per a poder donar forma visible a les nostres pròpies idees, almenys per a ser-ne conscients i poder ser, així, una mica més savis.