Escola Garbí Pere Verges Esplugues

Sortida a Bàrcino

A les 8:30 ens vam reunir tots a l’entrada de l’escola. Després de recollir l’esmorzar vam emprendre el camí mitjançant un transbord de tram i metro.

Un cop allà vam tenir mitja hora per esmorzar i seguidament vam entrar a un edifici replet de restes romanes on s’hi trobaven restes arqueològiques sobre la domus romana i sitges medievals, tot i que nosaltres només vam observar la primera. Aquest edifici és la sala annexa del MUHBA, Museu d’Història de Barcelona.

Després ens vam separar en dos grups, per una banda, els alumnes de segon de batxillerat d’Esplugues i per l’altra els de primer d’Esplugues amb els de Badalona. A l’entrar ens van explicar que hi havia tres tipus d’habitatges: vila, insula, domus.

En el cas de la vila ens va comentar que s’ubica a l’exterior de la muralla. L’associem a gent amb un gran poder adquisitiu que obtenia beneficis del treball a la terra, per això se situaven envoltats d’aquesta.

En el cas de la insula era per aquell grup d’habitants amb menys diners. La planta en la qual vivien era un altre indicador dels diners que posseïen, si en tenien menys habitarien en la planta més alta, ja que aquesta mostrava més desavantatges, en canvi, si en tenien més vivien a la planta baixa que presentava millores respecte a les superiors.

I en el cas de la domus, és en la que més vam aprofundir, en aquesta s’hi trobaven les persones “riques”. Ens van comentar totes les parts d’aquesta i les seves funcions. Seguidament, vam anar a una altra part de l’edifici on hi vam veure restes i ens van explicar més curiositats d’aquesta basant-se en el cas concret que tenien allà.

Amb això va acabar la visita, vam seguir passejant pels afores i els professors de llatí ens van fer de guia en certs punts de la Bàrcino de la zona. Vam contemplar certs llocs emblemàtics i vam acabar al Mercat de Santa Llúcia.

Finalment, ens van deixat perdre’ns pels carrers per tal de descobrir per a nosaltres mateixos certes curiositats.