Escola Garbí Pere Verges Esplugues

Quan comença la primavera? El 20 o el 21 de març?

El dilluns d’aquesta setmana, dia 20, a les 11:29 hores va començar la primavera  i durarà fins al pròxim 21 de juny a les 6.24 hores. Un total de 92 dies i 18 hores primaverals.. Però això és així a la meitat del nostre planeta, més concretament a l’hemisferi nord ( no ens podem oblidar que a l’hemisferi sud ha començat la tardor).
Google ha volgut celebrar l’arribada de la primavera i la tardor amb un ‘doodle’ animat

Primer dia de la primavera 2017 (hemisferi nord)


https://www.google.com/doodles/first-day-of-spring-2017-northern-hemisphere

Primer dia de la tardor 2017 (hemisferi sud)

https://www.google.com/doodles/first-day-of-fall-2017-southern-hemisphere

Molta gent pensava que era el dia 21 de març en lloc del dia 20, quan es produïa el canvi d’estació, i si teniu memòria algun any va ser el dia 19 de març ( Sant Josep ).
Per tant quan comença realment la primavera? És sempre el mateix dia del calendari o pot variar? I si és així quina és l’explicació?
El dia que comença la primavera ( o la tardor) te molt a veure amb la posició del Sol respecte al pla de  l’orbita de la Terra i per tant és una qüestió astronòmica. Aquest moment es correspon amb el pas del centre del Sol, vist des de la Terra, per el pla del equador celest en el seu moviment cap el nord. Astronòmicament aquesta data es coneix amb el nom d’equinocci de primavera ( o de tardor)  i és un dels dos  dies de l’any  que  la durada de la nit i del dia és la mateixa.
La diferencia té a veure amb la manera de fer coincidir la duració de l’orbita de la Terra al voltant del Sol i la durada dels nostres calendaris (recordeu que hi ha anys de traspàs ).

És important tenir algunes idees clares respecte aquest dia tant especial i com mostra us poso les següents apartats:

¿QUÈ ÉS L’EQUINOCCI?
Equinocci és una paraula provinent del llatí que significa “nit igual”. És el temps en què, per trobar-se el Sol just sobre l’equador, la durada del dia i de la nit és la mateixa a tota la Terra. A l’equinocci els rajos de sol són perpendiculars, és a dir, a 90 graus d’inclinació respecte a l’eix de rotació del planeta.

¿QUANTES VEGADES PASSA I QUAN?
Aquest fenomen passa dues vegades a l’any, un (equinocci de primavera) entre el 19 i el 21 de març i l’altre (equinocci de tardor), el 22 o 23 de setembre. Les variacions d’un any a l’altre són degudes a la manera en què encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns de bixestos, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic). En aquestes dates es canvia d’estació, primer, d’hivern a primavera, i la segona, d’estiu a tardor a l’hemisferi nord.
 
HEMISFERI NORD I HEMISFERI SUD
A l’hemisferi sud passa el canvi d’estació contrària (ara comença la tardor). A més, des d’aquest dilluns, el pol nord té 6 mesos de sol ininterromput, no es fa de nit. Al revés passa amb l’equinocci de tardor i l’hemisferi sud.


https://www.youtube.com/watch?v=1SrfC-QLHsQ

¿A QUÈ ES DEU EL CANVI D’ESTACIONS?
El canvi d’estacions es deu a la inclinació de l’eix terrestre, cosa que afecta la intensitat amb què arriben els raigs   del Sol al planeta.
¿EN QUÈ T’AFECTARÀ?
Així doncs, la primavera ha arribat aquest dilluns a les 11.29 hores i durarà fins al pròxim 21 de juny. A partir del 20 de març les hores de llum del dia s’allargaran més ràpidament (a Espanya, el Sol anirà sortint als matins gairebé dos minuts abans que el dia anterior i a la tarda es posarà un minut més tard). En conseqüència, el temps en què el Sol està per sobre de l’horitzó és de gairebé tres minuts més cada dia.
La primera lluna plena de la primavera serà l’11 d’abril, i el diumenge següent (16 d’abril) serà Diumenge de Pasqua. Recordeu que aquesta festa té les seves arrels en la Pasqua jueva i que aquest poble feia servir el calendari lunar. Per aquesta raó la Setmana Santa no té lloc sempre en les mateixes dates del nostre calendari.  En aquesta primavera es donaran dues Llunes plenes més: el 10 de maig i 9 de juny. Durant aquesta estació no hi haurà cap eclipsi lunar.
MALS TEMPS PER ALS AL·LÈRGICS AL POL·LEN
La primavera és l’estació més temuda per als al·lèrgics al pol·len. En la nostra zona geogràfica la majoria de plantes i arbres pol·linitzen en aquesta estació. Aquí tens uns consells per als que pateixen al·lèrgia sobre com afrontar la primavera

http://www.elperiodico.com/es/noticias/sanidad/primavera-consejos-alergia-polen-5911332