Escola Garbí Pere Verges Esplugues
Murs que comuniquen. Sortida al MNAC
La visita duia el nom de “Murs que comuniquen: del romànic a les xarxes socials”. Aquesta visita ha format part de la UT6 ja que han estat treballant l’art romànic i l’art gòtic.
A la primera sala d’art romànic van preguntar als alumnes quantes imatges veiem cada dia i on. Quin ús fem de xarxes socials i què ens comuniquen per entendre quina funció tenien les imatges pintades a les esglésies de l’època medieval.
Per això, van començar a veure les pintures que hi ha als absis, la part de l’església que dona a la nau central i que té forma semicircular, i als frontals d’altar.
Van recórrer les diferents sales d’art romànic i anaven comparant el que veien amb representacions actuals: graffitis, còmics, cartells de pel·lícules, … això va permetre aprendre que als murs s’utilitzava la tècnica de la pintura al fresc, perquè la tècnica de la pintura al tremp, que s’utilitzava sobre fusta, ja la coneixien. També que les representacions dels frontals s’interpreten i es llegeixen com un còmic; què és la perspectiva jeràrquica (els personatges importants es representen més grans) i, sobretot, que l’edat mitjana era una societat teocèntrica, és a dir, que tot girava entorn de Déu. Per aquest motiu totes les pintures representaven temes religiosos.
Després van anar cap a les sales de l’art gòtic. Allà van veure, sobretot, les diferències amb l’art romànic. Comencen a representar altres temes com els que van veure als frescos de la Conquesta de Mallorca i que també canvien la tècnica amb la que pinten sobre fusta. Van aprendre també que els frontals d’altar es converteixen en retaules que expliquen les vides dels sants perquè les esglésies són molt més grans.
Aquesta visita va permetre entendre què tenen en comú i què tenen de diferent un mural romànic i una pàgina d’Instagram, per descobrir la capacitat comunicativa de les imatges.