Escola Garbí Pere Verges Esplugues
Maternitat d’Elna
L’any 1939 molts ciutadans catalans van emprendre un camí a França a conseqüència del moviment militar de Franco, que va començar a perseguir a tots els republicans catalans, un d’ells Antonio Machado. Molts dels escriptors i artistes catalans van haver d’emprendre el camí a França junt amb 500.000 persones més, entre ells dones embarassades, nens soldats, polítics, treballadors… tots els tipus de classe social que existia sense cap excepció. Els més de mig milió de persones, van haver d’abandonar les seves cases de tota la vida, només pel simple fet que si els militars de Franco els trobava acabarien a la presó o assassinats. Amb sort, alguns van poder fer les seves maletes, però el camí seria llarg i tot allò que duien a la maleta, seria més una càrrega que una oportunitat de conservar les coses de valor.
Ens hem de posar a la seva pell, que durant aquella època (febrer) el fred era bastant intens i les pluges mai acabaven. El que feia que les persones amb una salut molt fràgil comencessin a passar-se malalts i comencessin a morir els primers, ja que el camí era bastant dur, i això s’hauria de sumar a que l’exèrcit de Franco amb avions anava bombardejant les fronteres causant bastants morts. De cada 10 nens nomes en sobrevivien dos.
Durant aquella època va sorgir una institució humanitària dedicada a ajudar dones embarassades, podien anar a parir i estar alguns dies fins que els seus fills estiguessin en condicions per tal que poguessin sobreviure. Aquesta es deia Maternitat d’Elna, allà es van salvar moltes vides, tant nadons com les pobres dones que havien de parir en unes condicions pèssimes. Aquesta institució la va fundar Elisabeth Eidebenz l’any 1939, una dona suïssa, estrangera a França. Gràcies a ella, moltes dones embarassades van poder tenir els seus fills i una oportunitat de poder sobreviure en aquest règim repressor.