Escola Garbí Pere Verges Esplugues

Marxem d’Erasmus a les Açores

En aquest cas, vam viatjar amb l’Erasmus Chocolate a les Açores, concretament a l’illa Terceira.

Les Açores són un arxipèlag d’illes que es troba enmig de l’oceà Atlàntic, aquesta ubicació dota al territori d’una barreja cultural i històrica irrepetible. No serà cap sorpresa si a l’entrar a un supermercat us trobeu una gran diversitat de productes provinents dels Estats Units o regions europees. La seva història marcada pel comerç i la fluctuació de persones ens atorga uns museus replets de vivències i records de cultures ben diferents. No obstant, cal remarcar el meravellós paisatge que ofereix Terceira, l’illa que vam visitar, on el color verd dels seus camps combinat amb l’experiència única de poder veure l’interior d’un volcà i el parc natural on viuen plantes del període juràssic, conviuen en aquesta variada naturalesa.

Un cop ens vam instal·lar amb les famílies i ens vam “posar al dia” de tots aquest mesos, l’endemà ja estàvem preparats per a una setmana plena de sorpreses.

Vam anar a l’escola Tomás de Borba, allà vam conèixer l’escola i als altres estudiants membres del programa, i, de seguida, i amb els grups establerts,  vam continuar on ho vam deixar a Barcelona. Un cop vam analitzar l’origen del cacau i la seva expansió per Europa, allà vam centrar-nos en el descobriment, la producció i la importància del sucre a l’illa Terceira i a les Açores en general.

Per centrar-nos una mica més us explicarem que Portugal va començar a desenvolupar la producció de sucre a una escala més gran a partir de mitjans del segle XV, als arxipèlags com madeira, les Açores, Cap Verd i Sao Tomé i Príncipe.

L’any 1584 el sucre es va estendre fàcilment, al Brasil es va donar lloc  una gran producció gràcies a un clima adequat i als esforços de 10.000 esclaus, es produïen més de 3.000 tones de sucre a l’any, tal va ser el benefici optimitzat, que aquest producte va començar a anomenar-se “or blanc” i ens va  començar a utilitzar en cafè, te i coca.

A mesura que passaven els dies coneixíem més l’illa gràcies a les excursions i visites que ens tenien preparades: vam veure el museu d’Angra do Heroísmo, l’esglèsia, el Palácio dos Capitaes Generais, els jardins Duque da Terceira, el Memòria Obelisk, el Castell dos Moinhos. També, vam visitar l’ajuntament on l’Alcalde, el Sr. Álamo Meneses, ens va fer una xerrada sobre l’illa, a més de visitar el Palacete Silveira e Paulo, la Baía da Salga, El Castell Saint John Baptist i el Monte Brasil. Aquí vam veure les formacions geològiques i ens vam endinsar en el volcà i finalment vam pujar en un petit vaixell que ens va portar pel voltant de l’illa entrant dins el mar i admirant l’illa des d’un altre punt de vista.. i vam arribar a la conclusió que la miris per on la miris és espectacular!!.

Finalment, el divendres, l’últim dia, ens vam quedar a l’escola fent presentacions, Kahoots i una gimcana, va ser molt divertit i entretingut. L’endemà tocava fer la maleta per tornar a Barcelona i l’acomiadament no va ser fàcil, volem remarcar que les famílies ens han tractat molt bé i hem estat com a casa.

Així doncs podem concloure que l’experiència ha sigut molt positiva i ens ha aportat grans aprenentatges.