Escola Garbí Pere Verges Esplugues

L’efecte Matilda

Quan una dona feia un descobriment molt important a la ciència, no les deixaven demostrar el que havien descobert i aquest reconeixement se l’emportava el seu company, un home.
La primera dona a denunciar-ho públicament va ser Matilda Joslyn Gage (1826-1898), de finals del segle XIX als Estats Units, que va lluitar pels drets de les dones i d’altres minories. Per aquest efecte, en el món coneixem tan poques dones científiques. Amb el pas del temps aquest fet ha anat disminuint cada vegada més fins a desaparèixer. Altres dones que han patit aquesta situació van ser: Nettie Stevens (que va descobrir el sistema XY de determinació del sexe), descobriment que es va atribuir al genetista Thomas Hunt Morgan. Rosalind Franklin va descobrir l’estructura helicoidal de l’ADN i el Premi Nobel li van concedir a Watson, Crick i Wilkins. Marthe Gautier va descobrir que la síndrome de Down es deu a una trisomia al cromosoma 21 i el reconeixement va ser atribuït a Lejeune, un home.
Per finalitzar, la meva opinió és que l’efecte Matilda no hauria d’haver existit mai, ja que les dones han de ser reconegudes per la història. La meva pregunta és: què hauria passat si aquest efecte fos al revés i els hagués passat als homes?

A.Ch.
Color Blanc, Classe Nausica
 
 

Més imatges