Escola Garbí Pere Verges Esplugues

La nit del 27-S, serà memorable

La nit del 27 de Setembre serà memorable. Una efemèride per destacar. No. no parlo de política. Segurament també serà memorable políticament, però aquest és un noticiari d’astronomia i al món hi passen més coses a més de la política . La nit del 27 al 28 tindrà lloc un eclipsi de Lluna que coincidirà amb una “superlluna”. Un esdeveniment que no passava des de l’any 1982 i que no tornarem a veure fins l’any 2033.

eclipse0Un eclipsi de Lluna no té massa secret. La Lluna orbita al voltant de la Terra i, ocasionalment passa per la zona d’ombra que fa el nostre planeta. Hi haurà Lluna plena, és a dir que estarà plenament il·luminada pel Sol, però durant unes hores transitarà per la zona d’ombra i agafarà un color vermell fosc molt impressionant.

I què és una “superlluna”? Per entendre-ho cal recordar que l’òrbita que segueix la Lluna (i, de fet, quasi tots els planetes) no és un cercle amb la Terra al centre, sinó que és una el·lipse. Això fa que la distància entre la Terra i la Lluna no sigui sempre la mateixa. L’extrem més proper (384,600 km) s’anomena perigeu i el més allunyat (405,600 km) s’anomena apogeu. La diferència, d’uns vint mil quilòmetres, fa que la Lluna es vegi més o menys gran segons el moment. Una “superlluna” és quan la lluna plena coincideix amb el perigeu. Aleshores la seva mida aparent és un 15 % més gran que quan està a l’altre extrem de l’òrbita. Ep! I tampoc cal exagerar ja que a ull nu pràcticament no es nota la diferència. Cal comparar fotografies per veure la magnitud de l’increment.

En tot cas, tant les superllunes com els eclipsis de lluna són situacions relativament poc freqüents. Per això, que coincideixin les dues ens ho podem prendre com una mena de modest esdeveniment còsmic. Gaudirem d’una lluna plena, de color rogenc fantasmal i de mida més gran que s’ha vist en els darrers trenta anys. Per cert, les marees també seran especialment marcades.

En temps antics hi hauria qui veuria presagis de tota mena i condició. Un eclipsi! Amb la lluna de color de sang! I més gran que mai! La combinació permet totes les fantasies apocalíptiques que us plagui. Afortunadament, els temps de la superstició van quedant una mica enrere (una mica; no gaire) i ens podrem limitar a admirar l’espectacle. Potser es podria aprofitar per fer metàfores imaginatives, però això requeriria que polítics, tertulians i creadors d’opinió tinguessin uns mínims coneixements científics. No sóc molt optimista en aquest aspecte. I mira, quasi millor. Aquests dies anem sobrats de profecies apocalíptiques; en tots els sentits.

Les següents figures (F. Espenak, NASA’s GSFC) mostren el pas de la Lluna a través de l’ombra de la Terra i les zones de visibilitat de l’eclipsi.

eclipsi121

eclipsi1

Nota: per a obtenir l’hora civil s’han de sumar 2 hores al Temps Universal (TU)

eclipsi1211

Retransmissions en directe:

ServiAstro Agrupació Astronòmica de Sabadell

Projecte GLORIA, l’eclipsi des de les Canàries. La retransmissió serà de 60 minuts separats en tres connexions:

  • Connexió 1, 27 setembre 18:30-19:00 TU, posta de Sol i aliniació de la Lluna i l’ombra del Teide
  • Connexió 2, 28 setembre 1:00-1:15 UT TU, entrada de la Lluna a l’ombra de la Terra
  • Connexió 3, 28 setembre 2:00-2:15 UT TU, principi de l’eclipsi total de Lluna