Escola Garbí Pere Verges Esplugues

Educar en altres models de masculinitat

El 2017 els investigadors de la UAB Tomás Cano i Marc Barbilla-Viñas publicaven l’article Cap a un nou model de paternitat?, on constataven com ha canviat la figura paterna en el si d’una llar familiar i en relació als fills.

“Sens dubte que hem evolucionat. A principis dels 80 era inimaginable que un home rentés els plats o canviés els bolquers al seu bebè. I allò que abans era una bogeria ara és normal”

Entre Homes, un projecte nascut fa cinc anys i especialitzat en la condició masculina,  dedica una part important de la seva tasca a la formació i a la intervenció social. En la mateixa línia, la xarxa Homes en Diàleg també ofereix tallers a centres educatius amb la finalitat que els joves puguin tenir relacions més igualitàries i lliures de violència. Fa cinc anys que intervenen a la nostra escola amb alumnes de 1r i 2n de Batxillerat que cursen l’optativa Nous discursos sobre feminisme: masculinitats per a unes relacions lliures de violència. L’assignatura se centra en la desconstrucció del model clàssic de masculinitat i ofereix models alternatius, sempre des d’una base científica.

Segons la Montse Yuste, professora de ciències socials d’ESO i batxillerat i titular de l’assignatura, es tracta d’una oportunitat per poder obrir-se i compartir experiències: “Se senten molt interpel·lats. Em diuen: «M’agradaven coses que em feien mal i no sabia per què m’agradaven»”

Podeu llegir l’article sencer a l’Ara Criatures a través de la subscripció digital de l’escola.