Escola Garbí Pere Verges Esplugues
Crònica Ruta Modernista
El Pla Cerdà consistia a adaptar Barcelona als nous moviments higienistes que es van anar expandint durant el segle amb la finalitat de millorar l’estat de salut, la condició i esperança de vida. Per poder-ho implantar van augmentar la ciutat i van construir noves infraestructures molt importants com ara l’Hospital de Sant Pau, La Sagrada Família i el Palau de la Música.
Vam seguir la ruta modernista, i la primera parada va ser a l’Hospital de Sant Pau. Allà ens van mostrar l’estructura de l’hospital just al ser acabat, allà cap al 1902 i tota la història que té darrere. Ens van ensenyar el seu interior de mentre entràvem a les habitacions i ens explicaven els fets més rellevants. A tots ens va semblar impressionant l’hospital i tots els seus 11 edificis que tenia. La seva estructura estava dissenyada a la perfecció i mirant cada detall per tal que fos el més eficient possible. També miraven molt la comoditat dels pacients com per exemple els colors que hi havia a les habitacions, òbviament estaven fets a mida i d’una manera que fos el més re confortable i agradable pels pacients, o un altre exemple seria la distància entre els edificis de manera que mai a cap li faltava el sol ni es tapaven entre ells. Va ser un lloc molt interessant, ja que també ens van parlar sobre el moviment higienista i el que s’aplicava a l’hospital, com per exemple tenir la mateixa infraestructura. Aquest no era un hospital amb un sol edifici, sinó que eren uns quants i estaven separats de manera que les malalties i els brots no es contagiessin entre els pacients, per tal de poder anar d’un lloc a l’altre hi havia una espècie de passadissos subterranis que comunicaven i malgrat que també es podia contagiar per allà els virus, era molt menys probable que si l’hospital fos una única estructura. Tots els alumnes vam poder gaudir de la seva història del seu art, i del seu encant.
A la segona parada de la nostra ruta, vam anar a visitar un dels monuments arquitectònics més importants i reconeguts arreu del món. Vam anar a visitar la Sagrada Família, situada a una part mitjana de l’Eixample de Barcelona, envoltada de jardins. Un cop arribats allà, vam entrar-hi per conèixer millor l’obra d’en Gaudí. La Sagrada Família, a més a més de ser una obra mundialment coneguda per la seva complexitat i el fet de ser tan detallista amb tots els adornaments arreu de l’església, va ser una de les obres més experimentals arquitectònicament parlant. Abans d’entrar-hi, vam observar les dues façanes de les entrades a l’església. A la part est, l’entrada, trobem una gran façana decorada amb tot detall que representa el naixement de Jesús. En canvi, per l’altra banda, trobem una de molt freda i poc detallada, ja que representa la seva mort. Un cop dins, vam quedar meravellats per la immensitat del creuer de l’església, pel fet que les dimensions de l’església són extraordinàries. La guia que ens va proporcionar la visita, va anar-nos indicant molts dels detalls importats, i gairebé tots tenien una explicació i un significat pensat anteriorment. Per exemple, els vidres ubicats des de la part est fins a l’oest, per tot creuer de l’església eren tintats de colors més freds fins a més càlids. Doncs aquests colors estaven dissenyats per representar la part més freda del dia, quan surt el sol, i la part més càlida quan es pon. Vam quedar tots molt impressionats, ja que no ens l’esperàvem tan impactant.
Més tard, vam agafar el transport públic i vam anar cap al Palau de la Música. Tot i que no hi vam entrar, la Gemma ens va explicar tota la seva història. Ens va parlar de cada
figura que està situada a la paret de l’entrada, ja que cada una d’ella té un significat representatiu de l’època, podem trobar personatges rellevants de la història de Catalunya com ara Sant Jordi, pel fet que és una estructura amb una arquitectura d’estil modernista català. Un fet a recalcar podria ser que en aquella època aquest Palau va ser construït per Lluis Domènech i Montaner per aquelles persones que no tenien els recursos suficients per poder assistir al teatre privat, que en aquell moment era el Liceu. Tot i que va ser una visita breu va ser molt interessant i necessària per a completar la nostra ruta modernista.
Finalment, per acabar la sortida va manar al restaurant 4 Gats. Allà vam descobrir que a l’època modernista era el lloc on es reunien molts artistes i personatges insòlits com per exemple Santiago Rusiñol. En aquest lloc solien escriure i compondre les seves obres. Va ser una forma d’acabar la sortida molt interessant.
Com a conclusió podem dir que ens ha servit molt per tal de poder acabar de conèixer el modernisme a fons. Va ser una sortida que no es va fer gens pesada, ja que va ser molt dinàmica i entretinguda. Els alumnes vam acabar molt contents i realment la repetiríem i recomanaríem a tothom.
M. M. i L. Ll.
Classes 1r Batxillerat