Escola Garbí Pere Verges Badalona

Un nou procés d’aprenentatge

El nou procés d’aprenentatge recull conceptes molt presents en el Projecte Pedagògic de Pere Vergés: l’alumne al centre del model, la formació en competències per a la vida, l’aprenentatge personalitzat, el rol del mestre com a motivador i, molt especialment, la Vida Social com l’entorn on es desenvolupa tot el procés.

Llavors, què ha canviat? El coneixement actual en diverses disciplines (neurociència, psicologia, pedagogia) referma els principis del Projecte de Pere Vergés, que cal actualitzar i orientar a les necessitats dels infants i la societat actual.

grafic format per web nausica

COMPONENTS DE LES COMPETÈNCIES

El nou procés es construeix a partir dels quatre components de les competències:

Factuals: coneixements concrets que s’aprenen de memòria (aprendre fets).
Conceptuals: coneixements abstractes que cal entendre y interioritzar (aprendre conceptes).
Procedimentals: accions que s’aprenen mitjançant la pràctica i l’exercitació, com cantar, escriure, classificar, etc. (aprendre procediments).
Actitudinals: aprendre a actuar a partir d’uns valors que s’adquireixen de la reflexió i la vivència personal i col·lectiva (aprendre actituds). L’alumne adquireix aquests coneixements a partir de dues metodologies bàsiques: el treball global, que treballa continguts de forma transversal mitjançant projectes, i el treball específic, un aprenentatge més proper a les matèries tradicionals i al mètode memorístic.

Tot plegat, culmina en un sistema d’avaluació continu, que promou l’autoavaluació per part de l’alumne i evita progressivament les qualificacions numèriques habituals.

Aquest procés de transformació de la metodologia d’aprenentatge a l’Escola rep el nom de “Nausica”, la barca de l’Escola del Mar que els primers alumnes de Pere Vergés utilitzaven com a eina pedagògica i que marca, simbòlicament, el rumb de futur de l’Escola.