Escola Garbí Pere Verges Badalona
Jocs de taula a Educació Infantil
El joc és un dels pilars de l’Educació Infantil i esdevé un entorn ideal per a aprendre a prendre decisions, a valorar la seva pertinença i a assumir-ne les conseqüències, competències fonamentals en tots els àmbits de la vida.
Les estratègies i coneixements que els alumnes van adquirint tot participant en els jocs de taula serviran per formar i consolidar el seu aprenentatge.
Posar en joc les emocions, són accions presents en la pràctica d’un joc de taula. I, si ens hi fixem, totes aquestes accions són en la base de l’aprenentatge. D’altra banda, la pràctica dels jocs de taula serveix per transmetre valors molt rellevants.
Els jocs de taula afavoreixen actituds molt positives a nivell social amb la resta dels companys i de les companyes amb què juguen perquè desenvolupen l’atenció en el joc i alhora és un joc compartit de forma oral pel que fa als participants en el joc. També cal conèixer, seguir i respectar unes normes determinades que ens permetran entendre el funcionament del joc i cal posar-se d’acord per establir criteris sobre qui comença, quants jugadors poden jugar, etc. Per tant, entren en joc moltes variables interessants a nivell d’actituds i d’emocions que és important que sàpiguen compartir obertament, com el fet d’acceptar que s’ha perdut i no s’ha guanyat.
A més a més, els jocs de taula permeten treballar continguts, sobretot matemàtics, com la seriació, l’ordenació espacial, la numeració i el càlcul o la memòria visual i espacial.
Treballar bé els jocs de taula requereix unes condicions prèvies: cal preparar bé l’espai físic, cal tenir el material adequat, cal tenir una bona programació, planificar bé les activitats, conèixer bé els alumnes, tenir una bona organització i control de les tasques dels nens i les nenes i sobretot, fer una bona avaluació, amb uns indicadors que permetin conèixer bé l’evolució dels nens i nenes.