Escola Garbí Pere Verges Badalona
IV Jornada tècnica de prevenció i d’atenció a adolescents en risc

El passat 19 d’octubre, l’Escola Garbí Pere Vergés va assistir a la IV Jornada tècnica de prevenció i d’atenció a adolescents en risc que organitzava la Fundació Privada Portal cojuntament amb Amalgama-7, dues organitzacions que donen suport a nois i noies amb pluripatologia en salut mental.
La jornada va tenir com a títol “L’adopció: factor de protecció o factors de risc? 18 anys després!” amb l’objectiu de reflexionar, a través d’una mirada transversal i interdisciplinària, sobre com els més de 16.000 nens adoptats a Catalunya estan vivint o viuran la seva adolescència.
Les deu idees clau que els diversos professionals del món de la salut i l’educació van exposar al llarg de la jornada es poden resumir en:
- L’adopció en si mateixa no és un factor de risc, sinó un factor de protecció.
- Els factors de risc de l’adopció es refereixen a vulnerabilitats ambientals i psicològiques.
- Un factor de risc específic de l’adopció és l’abandonament i/o el maltractament que els nens i adolescents havien viscut i que els podria generar dificultats en la capacitat de crear vincle, tenir una sensació de pertinença limitada o baixa autoestima.
- L’estructura cerebral té plasticitat, sobretot els primers tres anys de vida. En un context d’abandonament i poca estimulació, el procés de desenvolupament del cervell es pot veure modificat, incrementant el risc de trastorns del neurodesenvolupament.
- Segons estudis científics d’Amalgama-7, els nens i adolescents adoptats presenten una major prevalença de trastorns mentals vinculats al control d’impulsos i la desestructuració de la personalitat i més risc d’una psicopatologia més greu que entre els adolescents no adoptats.
- És necessària una atenció integral dels nens i adolescents adoptats, amb intervencions biopsicosocials, on els professionals treballin en xarxa i de forma interdisciplinària.
- En el context escolar és important fer un seguiment proper dels alumnes adoptats, ja que poden presentar dificultats emocionals afegides (pors, ansietats).
- A l’escola és important detectar els primers senyals d’alerta, els quals poden estar més presents sobretot en el pas de Primària a Secundària. Durant aquesta transició, l’alumne adoptat pot tenir sensació de pèrdua de sentiment de pertinença amb el grup d’iguals.
- Segons estudis científics, un 54% dels adolescents adoptats estan exposats al bullying a causa de l’estigma social de l’adopció.
- En general, l’escola ha de conèixer l’alumne adoptat i detectar quines són les seves necessitats individuals per poder acompanyar-los durant el procés de creixement acadèmic i emocional.
