Escola Garbí Pere Verges Badalona

Exposició Llibres Lliures?

La mostra, titulada “Llibres Lliures? Censura i prohibicions a la impremta catalana contemporània”, analitza els problemes que ha tingut la difusió de les idees des dels s. XVIII a l’actualitat.

Aquesta exposició compta amb tres àmbits en els que s’intenta aprofundir en aquesta historia permanent de censura i prohibicions. Per això comença amb un apartat en el que s’analitza “La legalitat de la censura” a través de les diverses lleis i llistats que s’han aprovat per tal de fer efectiva la persecució contra les idees que es consideraven pernicioses i la participació voluntària de persones que a títol personal han participat activament en les persecucions contra la llibertat d’expressió més bàsica.

El segon apartat ens parla dels “Impresos expurgats”, és a dir, tota aquella sèrie de publicacions que han patit parcialment la intervenció dels censors a través de tintes sobreposades, supressions del que s’ha censurat, afegits que tapen el que no es creu que s’hagi de veure…

I per acabar el tercer apartat titulat “La clandestinitat obligada” intenta reflectir totes les diverses maneres que hom ha utilitzat per a saltar-se la rígida censura a través de manuscrits que divulgaven textos prohibits, llibres publicats que entraven clandestinament o peus d’impremta falsos i pseudònims per a saltar-se precisament els controls que els censors imposaven.

S’ha editat un catàleg que també està disponible en línia

Esperem que us agradi!