Escola Garbí Pere Verges Badalona

Empúries, convivència de cultures

Aquest viatge, ha culminat un intens procés d’investigació que van començar a la UT3 amb la Prehistòria, van continuar a la UT4 amb el descobriment de la civilització grega i que els ha dut ara fins a l’Imperi Romà.  

El viatge era important i calia preparar-se bé! És per aquest motiu que abans d’embarcar-se en l’aventura, van realitzar una exhaustiva tasca de recerca: 

  • Qui hi havia a casa nostra en temps antics? 
  • Els habitants d’aquestes terres van viure sols o van entrar en contacte amb altres cultures? 
  • I, finalment, com pot ser que acabéssim sent una província del gran Imperi Romà? 

L’anàlisi de les restes de la vella colònia d’Empúries facilitava l’oportunitat de respondre a tots aquests interrogants. Després de molt investigar, l’alumnat d’ESO1 va descobrir que des del segle IX aC vivien a la zona d’Empúries uns pobles indígenes (els que ara coneixem com a pobles Ibers), que més endavant van començar a comerciar amb etruscs, fenicis i grecs. Aquests darrers són els que van acabar fundant una colònia. Més tard arribarien els romans que, amb l’excusa d’anar a lluitar contra els cartaginesos, i aprofitant l’avinentesa amb grecs i els ibers, s’establiren allà mateix. 

Aquí no acabava la feina… Un cop fetes totes aquestes troballes, calia compartir-les amb les companyes i companys. Fou així com tots junts, dividits en 6 grups, vam preparar amb molta cura la visita guiada per Empúries. Uns van convertir-se en arqueòlegs, altres en investigadors del Museu Arqueològic de Catalunya, alguns en periodistes de TV3 que entrevistaven a grecs i romans, i uns pocs en grecs i romans del moment. Fins i tot vam poder  gaudir d’una estona comprant a l’Àgora d’Empúries, admirant els mosaics de les diferents viles i domus, imaginant-nos que preníem un bany al caldarium de les termes romanes. Finalment vam gaudir participant en un espectacle a l’amfiteatre, després de sorprendre’ns amb alguna que altre curiositat esculpida a la muralla. 

En tot aquest procés, hem après fent-nos preguntes i mirant de buscar entre tots les respostes. Hem gaudit convertint-nos en personatges del passat i sobretot hem après, tal i com ens van ensenyar els nostres avantpassats emporitans, ibers, grecs i romans, que és possible conviure amb altres conciutadans en pau i harmonia! 

Més imatges