Escola Garbí Pere Verges Badalona

CodeWeek 2020: tots a programar… la COVID-19!

Amb motiu de la celebració a Europa de la CodeWeek 2020 http://codeweek.eu/ hem realitzat a la nostra Escola i al llarg de tot el mes un conjunt d’activitats especials relacionades amb la programació i la COVID-19. Tot i els problemes de mobilitat, a Catalunya ha tornat a ser tot un èxit amb més de 370 activitats.

A l’Escola Garbí-Pere Vergés de Badalona impartim des de fa anys les classes de Tecnologia de l’ESO a amb projectes de programació i robòtica durant tot el curs. Com cada any hem volgut aprofitar la CodeWeek per plantejar activitats diferents, i donades les circumstàncies tan extraordinàries en què ens trobem hem cregut que era una situació ideal per relacionar ciència i tecnologia amb la situació actual.

Així hem plantejat als alumnes un projecte buscant el paral·lelisme amb l’entorn científic actual, on els investigadors, tot seguint el mètode científic, plantegen hipòtesis sobre la transmissió de la malaltia COVID-19 i propostes sobre com intentar reduir les seves conseqüències. Però per validar aquestes hipòtesis necessiten una eina de simulació per estudiar l’expansió del virus, eina proporcionada pels enginyers i desenvolupada aplicant el procés tecnològic. Per fer-ho utilitzem un algoritme basat en intel·ligència artificial d’eixams, programant el comportament d’un individu i fent interactuar grups de clons seus en un entorn variable.

El projecte es desenvolupa de forma progressiva des de 1r d’ESO, on els alumnes simulen la infecció dins de petits grups bombolla, a 2n d’ESO s’amplia a una visió global, incorporant noves variables de mobilitat a 3r d’ESO. Finalment es proposa als alumnes de la matèria optativa Tecnologia i TIC de 4t d’ESO una visió més complexa d’una ciutat, afegint nous comportaments i estats als individus, i diferents espais d’interacció entre ells. En aquest moments alguns dels grups ja es troben en l’etapa final de validació d’hipòtesis.

Donat que es tracta d’un tema d’actualitat que transcendeix la mateixa escola, hem intentat mostrar la nostra iniciativa sota el títol “Aula de científics i enginyers: investiguem el coronavirus a l’escola” en diferents fòrums d’educació, entre els quals podem destacar la 6a conferència internacional d’educació STEAM Conf del passat mes d’octubre, i en properes cites com la Setmana de la Ciència de Catalunya i el 53º Encuentro de centros innovadores – Respuestas educativas ante la COVID19 que es celebraran ambdues el proper 25 de novembre, en què l’antic alumne de l’escola i col·laborador en el projecte el Dr. Salvador Macip participarà amb una introducció inicial, i el professor Carlos García explicarà el projecte.


Codeweek 2020 from comunicaciogpv
Noticies relacionades:

CodeWeek: tots a programar!

http://www.escolesgarbi.cat/badalona/2019/10/21/codeweek-2019-tots-a-programar/

http://www.escolesgarbi.cat/badalona/2018/11/06/codeweek-2018-tots-a-programar/

http://www.escolesgarbi.cat/badalona/2017/10/30/codeweek-2017-tots-a-programar/

http://www.escolesgarbi.cat/badalona/2016/10/28/codeweek-2016-tots-a-programar/

http://www.escolesgarbi.cat/badalona/2015/11/06/codeweek-2015-tots-a-programar/