Escola Garbí Pere Verges Badalona
Ciència pel món contemporani: Talking Brains
La setmana passada es va celebrar la primera sessió de les xerrades del CMC, que cada curs fem l’alumnat de 1r de batxillerat, amb el títol Talking Brains: neurociència i enginyeria.
Aquesta vegada, els conferenciants eren el Daniel Luque i el David Bestué, emprenedors i fundadors de l’empresa Open Brains, dedicada a fomentar el pensament científic, crític i racional, principalment entre el públic adolescent. En Daniel Luque és biòleg i bioquímic i el David Bestué també és biòleg.
Els dos expecialistes en neurociència van dur a terme una xerrada molt interessant, que des del principi va captar la nostra atenció. Posant en pràctica conclusions a les que han arribat estudiant neurociència, van començar l’acte fent-nos fer un truc de màgia. D’aquesta manera van aconseguir la nostra atenció plena, la qual ja no va desaparèixer fins al final. Va ser un esdeveniment molt interactiu, van ensenyar-nos diverses aplicacions pràctiques de la neurociència en el nostre dia a dia i vam poder participar d’alguna d’elles.
Per posar alguns exemples que ens van sorprendre, podríem anomenar l’Eye Tracker, una aplicació que analitza les nostres neurones sensorials i pot conèixer quin recorregut visual fem quan mirem les coses. S’utilitza molt en estudis de màrqueting, per tenir-ho en compte a l’hora de dissenyar anuncis i cartells. Un altre experiment tenia a veure amb la nostra concentració. Van dur un escalèstric i una corona d’elèctrodes. Una de les nostres companyes va sortir com a voluntària a l’escenari. Li van col·locar la corona al cap i va ser capaç de fer córrer el cotxe només concentrant-se en aquesta opció, sense cap comandament a distància, només amb un pensament concret. Ens va semblar màgia!
La sessió va acabar amb una reflexió que ens sembla molt important. Gràcies a les seves explicacions, vam arribar a la conclusió que l’únic que diferencia un ordinador d’un cervell és tenir la capacitat de pensament crític. Tots aquests avenços tecnològics que s’estan duent a terme poden ser molt positius, però tot dependrà sempre del propòsit final. Hem de tenir en compte que el poder de transformació comporta una gran responsabilitat a la vegada. Innovar pot ser senzill, però el més complicat és tenir uns bon valors i decidir què podem fer amb els recursos que tenim i quin objectiu els donem.
Alumnes de 1r de Batxillerat
Garbí Pere Vergés Badalona