Escola Garbí Pere Verges

Adolescents, famílies i salut mental

Durant el període de confinament molts nois i noies van viure molts canvis, pèrdues i restriccions com el tancament de les escoles, l´obligada distància física amb els amics, el teletreball, la interrupció de pràctiques esportives… Els adolescents van haver de conviure, entre d´altres, amb situacions d´inseguretat laboral dels seus familiars directes, amb la por al contagi, amb la pèrdua d´essers estimats o amb les incerteses de futur. Aquesta situació va originar contextos nous, contextos d´incertesa que es van veure reflectits en un seguit de problemes en la salut mental i molt especialment en la salut mental de la població adolescent. Els resultats de les enquestes i qüestionaris de Salut revelen que durant el període de confinament, en general, s´han triplicat els símptomes de depressió, ansietat i malestar i ha augmentat l´ús d´hipnosedants.  

Per això, aquest any, la IX Jornada tècnica de prevenció i d´atenció a adolescents en risc, organitzada per Fundació Portal i Amalgama 7 el passat dijous 20 d’octubre, va tenir per títol Adolescents, famílies i salut mental: les seqüeles de la pandèmia. 

 Al llarg de la jornada es van organitzar un seguit de taules rodones que van tenir com a principal objectiu debatre en relació als efectes i les conseqüències biopsicosocials que ha originat la pandèmia de la COVID-19 en la població infantil, juvenil i en les seves famílies. Els debats han estat plantejats des d´una perspectiva interdisciplinària i des de diferents àmbits d´intervenció. Tot i que en el context educatiu hem anat veient l’ increment de casos associats al malestar en la salut mental,  aquesta jornada ha estat clau per conèixer l’impacte que la pandèmia ha deixat en els nostres nens i adolescents.  

Les nostres escoles van participar activament  de la jornada, amb la presència de la Sra. Olga Serra, directora general de les Escoles Garbí Pere Vergés, que va formar part d’una de les taules de debat de la tarda: Les escoles en postpandèmia: els alumnes han canviat? I les famílies? I el professorat? Aquesta sessió va comptar amb la presència de diversos directius i docents que varen compartir les conseqüències que la pandèmia ha deixat en el marc de les escoles i en el conjunt de la comunitat educativa. 

 Així mateix els equips directius, coordinacions i una representació de tutors vam poder seguir la jornada, que ens va proporcionar molta informació que serà fonamental per a l’acompanyament i la millora en el benestar del nostre alumnat. 

 
Marisol Tripiana 

Directora de l’Etapa 3 

Garbí Pere Vergés Badalona 

Més imatges