Orígens

La Fundació Escoles Garbí és propietària i titular de l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues i de l’Escola Garbí Pere Vergés de Badalona. Ambdues escoles varen ser fundades pel mestre Pere Vergés i Farrés i pel seu fill Robert Vergés i Cadenet, els anys 1965 i 1968, respectivament.

Els orígens de la pedagogía de Pere Vergés es troben a l’Escola del Mar (1921), institució model i referent de la Renovació Pedagògica del nostre país. Les escoles de la Fundació són centres catalans d’ensenyament privat concertat, no confessionals.

L’Escola
del Mar

L’Escola del Mar, que es va inaugurar el 1921, es trobava inicialment a la Barceloneta, just a la primera línia del mar i sobre la mateixa sorra de la platja. El 1938, durant la Guerra Civil espanyola, l’Escola del Mar va ser destruïda a causa d’un bombardeig de l’aviació feixista.

Inicialment, l’Escola del Mar estava destinada a infants de famílies obreres que sovint vivien en condicions higièniques precàries. Per això, la major part de les activitats es realitzaven a l’aire lliure: classes a la platja, migdiades a les hamaques, banys al mar durant l’estiu o navegació amb la Nausica, l’embarcació de l’escola.

El primer director del centre va ser Pere Vergés, pedagog i impulsor d’una nova visió sobre l’educació i l’escola. Vergés va apostar per un model educatiu innovador que anava més enllà de l’ensenyament i que fomentava la participació dels nens en la gestió de les activitats i el govern de l’escola.

Grans personalitats de l’època, com el matemàtic Albert Einstein o el dramaturg Jacinto Benavente, van visitar el centre per conèixer de primera mà aquesta forma revolucionària d’entendre el paper de l’escola.

Un projecte,
dues escoles

La dècada dels seixanta del segle XX suposà l’inici d’una nova etapa en el projecte educatiu de Pere Vergés. L’any 1967 es va fer efectiva una disposició de Josep Maria de Porcioles, alcalde de Barcelona entre els anys 1957 i 1973, que preveia el traspàs del control de les escoles municipals al govern franquista. Aquesta disposició posava en perill la feina que des del començament del segle fins aquell moment havien realitzat els centres públics i que en els primers anys de la dècada dels seixanta havia agafat una nova volada gràcies a la creació de centres de formació de mestres renovadors.

La proximitat de la seva jubilació i la voluntat de pervivència del seu model educatiu van animar Pere Vergés a planejar la creació d’un nou centre educatiu. En aquest projecte, va comptar amb el recolzament d’un bon nombre de deixebles, col·laboradors i amics. Entre tots ells, cal destacar la tasca realitzada pel seu fill, Robert Vergés.

Aquest fet va desencadenar la creació, l’any 1965, de l’Escola Garbí Pere Vergés d’Esplugues i tres anys més tard, l’any 1968 l’Escola Garbí Pere Vergés de Badalona.

La voluntat de Pere Vergés de fer perviure el model de l’Escola del Mar i el seu projecte educatiu, va obligar a buscar un espai adequat per construir un edifici de nova planta. El projecte dels arquitectes Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay es va dissenyar d’acord amb els ideals de Pere Vergés: concebut com una petita ciutat, on una gran mejador és el centre de les activitats de l’Escola, a l’estil de l’àgora grega –centre social
 i de convivència–, amb espais lliures que faciliten el contacte entre alumnes i les activitats en grup.

L’esperit mediterrani de l’Escola també es va reflectir en el seu nom: Garbí, un dels “vents del món” i, a més, un nom fort i d’olor penetrant. La denominació de l’Escola també te relació amb l’Escola del Mar, ja que Garbí va ser el nom d’una de les classes del centre de la Barceloneta i de la revista que s’hi publicava.

L’Escola viu avui un procés de renovació, a partir de l’ampliació 
de l’oferta formativa i de la inauguració de nous espais, sempre amb l’objectiu que ha definit la seva història: la formació dels homes i dones del demà, lliures, competents i solidaris.